sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Dyatlov solan mysteeriYhdeksän hengen joukkio (kuvassa) oli hiihtämässä Otorten -vuorelle vaikeaa reittiä pitkin. Paikka on melko syrjässä, lähin asutus näin pohjoisessa on Vizhain kyläpahanen. Tarkoitus oli retkeillä erämaassa, kiipeillä, ja sen sellaista. Reissu alkoi ihan hyvin, mutta muutaman päivän jälkeen vaikea lumimyrsky harhautti heidät reitiltä länteen, kohti Kholat Syakhltin vuorta. Miksi he leiriytyivät aukealle paikalle (eikä esim. läheiseen metsään, joka olisi suojannut mm. tuulelta) ei ole tiedossa.

18 päivää myöhemmin retkikunnan läheiset alkoivat huolestua, kun mitään tietoa ei kuulunut. Yliopisto järjesti etsintäpartion, johon myöhemmin liittyi syystä tai toisesta poliisi ja armeija. Helmikuun 26. leiripaikka löydettiin. Teltta oli täysin mäsänä. Puolentoista kilsan päässä olevaa metsää kohti johti jalanjäljet, ja metsän reunasta löydettiinkin kaatunen kuusen alta nuotion jämät ja kaksi kuollutta retkeilijää - ilman kenkiä alusvaatteisillaan. Leirin ja metsän väliltä löytyi kolme ruumista lisää. Loput neljä löydettiin vasta pari kuukautta myöhemmin syvemmältä metsästä.

Tutkinnassa selvisi erikoisia yksityiskohtia. Kuoleman syyksi oletettiin hypotermia. Hypotermia selittäisi ehkä sen, miksi retkeilijät kömpivät teltoistaan keskellä yötä 30 asteen pakkaseen ja repivät vaatteensa pois. Mutta kolmelta retkeilijältä löydettiin mm. murskautunut kallo ja pahoja vaurioita rintakehässä. Sellaisia joita tulee autokolareissa. Kummalliseksi tämän tekee se, ettei tästä ollut mitään ulkoisia jälkiä. Ikään kuin kova paine olisi vain tullut jostain. Lisäksi, eräältä naiselta puuttui kieli, sekä muutamien retkeilijöiden vaatteista löytyi radioaktiivista säteilyä. Omaiset valittivat hautajaisten jälkeen, että retkeilijöiden iho oli oranssin rusketuksen peittämä ja hiukset täysin harmaantuneet. Listata voisi monen monen monta muuta pikku yksityiskohtaa, kuten sen että kokeneet retkeilijät olivat ottaneet polttopuuksi tuoretta mäntyä eivätkä lähistöllä tarjolla olevaa kuivaa puuta (sokeutuminen?)

Wikipedia

Kuvia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen niiden hyväksymistä.